Nieuws

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) over Sekurit Beveiliging

Sekurit Beveiliging helpt mbo-studenten aan vervangende stageplekken

Razendsnelle uitbreiding van de erkenning en vervangende stageplekken in de beveiligingsbranche, met behoud van kwaliteit. In Leeuwarden zorgen ROC Friese Poort en Sekurit Beveiliging samen met SBB, dat mbo-studenten dit schooljaar verder kunnen met hun opleiding. Sekurit Beveiliging beveiligt objecten, evenementen en voert door heel Nederland veiligheidsprojecten uit. Het erkende leerbedrijf heeft onder andere stageplekken voor de niveau2-opleiding Beveiliger.

Spannend wat de coronacrisis zou betekenen “Toen de coronacrisis uitbrak was het spannend wat dat voor ons bedrijf zou betekenen", kijkt praktijkopleider (en eigenaar) Johan Bosman van Sekurit Beveiliging terug. “In deze branche is het beveiligen van evenementen een belangrijke tak van sport. Maar gelukkig bleek al snel dat wij het juist steeds drukker kregen. Bovendien konden we ook onze twee stagiairs blijven begeleiden.”

Andere bedrijven krijgen wel zware klappen te verduren. Zo worden twee studenten die voor hun opleiding tot beveiliger stage lopen bij een ziekenhuis en een pretpark noodgedwongen naar huis gestuurd. Als Jan Evers van ROC Friese Poort in april aan Johan vraagt of hij deze twee extra studenten wil begeleiden, aarzelt Johan geen moment: ze zijn van harte welkom!

Studenten draaien mee in de drukke werkzaamheden Het begeleiden van studenten vraagt tijd. Ook daarvoor vindt Johan een oplossing. “We hebben een stagiair voor de niveau4-opleiding Leidinggevende team/afdeling/project. Wat is er mooier dan hem de kans te geven om bij de begeleiding te helpen, terwijl de twee studenten praktische vaardigheden opdoen door mee te draaien in de drukke beveiligingswerkzaamheden.”

Eind april gaat opnieuw Johans telefoon. Ditmaal zoekt Jan een stageplek voor een student van de opleiding Coördinator beveiliging. “Het ging om een student die in zijn vrije tijd voor ons werkt en nu de niveau3-opleiding volgt tot coördinator beveiliging. Ook hij was door de crisis zijn stageplek elders kwijtgeraakt. We wilden graag helpen, al waren we nog niet voor die opleiding erkend.” Telefonische afspraak om erkenning uit te breiden Alie Feenstra is adviseur praktijkleren bij SBB. Na een e-mail van Jan heeft ze binnen een dag een telefonische afspraak met het bedrijf om de erkenning uit te breiden. “Vooraf stuurde ik Johan een e-mail met informatie over de opleiding. Die hebben we tijdens het gesprek doorgenomen. Omdat hij de opleiding zelf ook heeft gedaan, had Johan er al een goed beeld van.”

In het gesprek komt alles aan bod. Alie: “We hebben het gehad over het werk dat de stagiairs doen, hoe de begeleiding eruitziet en hoe Johan alles coördineert. Verder was het handig dat ik het bedrijf al kende: ik ben er in oktober 2019 nog geweest. Telefonische uitbreidingen van erkenning vragen extra voorbereiding, maar zijn vaak prima te doen, al mis ik het face-to-face contact.”

Laat de student niet aan zijn lot over! “Hoe dit bedrijf inspringt op de problemen door de coronacrisis is echt fantastisch", vindt Alie. “Johan biedt werk voor beveiligers uit de evenementenbranche en heeft al drie keer een vervangende stage voor elkaar gebracht. Dit bedrijf begrijpt dat we de mbo-student nu niet aan zijn of haar lot mogen overlaten. Dat zou niet goed zijn voor de stagiair, maar ook niet voor de toekomst van de branche."

× Whatsapp